Skoblock

Låt dina skor “vila” med skoblock.

I läder finns mängder av porer som både suger upp och ger ifrån sig fukt. När läder ger ifrån sig fukt tenderar det att sakta “dra ihop sig”. Detta är den vanligaste orsaken till att skor böjer sig i gångväcket, och i vissa fall spricker även ovanlädret.

Därför skall du alltid låta skorna vila med skoblock i sig efter varje användning – för att en snygg form och en lång livslängd skall uppehållas.

Notera att torktiden förlängs när du fyller skorna med ett skoblock. Använd därför alltid obehandlade träslag som kan absorbera fukten. Cederträ är vedertaget bäst, då det är ett träslag som är fukttåligt och spricker i princip aldrig. Aromatisk ceder är även antibakteriellt som håller skorna fräscha.

Man svettas ca 5-6 cl per fot om dagen. Har du skor på dig, suger de upp fukten så din fot känns torr. Har du på dig läderskor kan skinnet till slut “mättas” och då är det viktigt att du låter skorna torka i ett par dagar, helst med skoblock isatt. Fuktigt skinn slits nämligen extremt mycket snabbare.