Mocka

Förebygg istället för att åtgärda problem. Använd alltså alltid skoblock och skohorn om du kan.

Vad det gäller mockaskor, applicera en vattenavvisande spray för att skydda dem från fläckar och vatten. Borsta med en mockaborste före och efter sprayen.

Om du får en fläck, använd ett mockagummi för att “sudda” bort fläcken.

Om du får lera på skorna, låt leran torka över natten och borsta sen av den med en hårdare borste. Om det ändå finns kvar smuts, torka av den med en ren, fuktig trasa eller använd mockagummi.

Vid allvarligare fläckar, till exempel från olja eller fett, kan det bli svårborttaget. Försök att borsta med en stel borste och använd återigen mockagummi. Om det inte fungerar, tvätta dem för hand med mockaschampo. I vissa fall är det bäst att du överlämnar skorna till en professionell skomakare. Om denne inte kan få bort fläcken får du antingen se fläcken som vacker ålderspatina eller “pensionera” dem.

(Ett gammalt knep för att “återuppliva” äldre mockaskor är att hålla dem i vattenångan över en kokande kastrull och sedan borsta upp dem med en mockaborste!)

Glöm inte bort att skor är till för att användas. Antingen åldras de på ett dåligt sätt och slits ut, alternativt investerar du i ett par kvalitétsskor som blir vackrare med åren om de tas hand om ordentligt.